Här kommer svar på frågor som jag ofta får. Har du en fråga som inte besvaras här så maila mig: helena@broderigarn.se

Jag är nybörjare på yllebroderi. Vilket garn ska jag välja?

Inget ullgarn är särskilt svårt att brodera med, men om du känner dig lite osäker rekommenderar jag Moragarnet. Det är mjukt och mycket uppskattat av nybörjare. Det är också det tunnaste garnet. Om du vill kan du ta två eller tre trådar i nålen för ett fylligare resultat.

Vilken garn passar för påsöm?

Påsöm kräver ett fylligt garn. Tunagarn eller Bragegarn passar bra.

Kan man brodera med ullgarner på linnetyg?

Ja, det går alldeles utmärkt, men bara i vissa fall. Jag har broderat både med Mora- och Fårögarn på linnekuddar som inte kommer att tvättas eller endast handtvättas. Ullgarnet till inte högre temperaturer och därför passar det inte på till exempel linnehanddukar eller örngott som behöver tvättas ofta och i högre temperaturer. I det fallet bör du brodera med bomull eller lintråd.

Kan man blanda olika sorters ullgarn i ett broderi?

Ja, det är en jättebra idé. Man kan till och med ha olika sorters ullgarn i broderinålen. En tråd Fårögarn och en tråd Moragarn är min favorit. Man kan också brodera med lite lingarn i yllebroderiet om man vill.

Vad kan man använda lingarn till?

Dels kan du brodera fritt på linne. Många broderier från mitten av 1900-talet broderades i vackra färger med lingarn på linne. Du kan också förhöja ditt yllebroderi med stygn i lingarn.

Hur för man över ett broderimönster till tyget?

Det finns flera metoder:

Rita upp mönstret på genomskinlig plast och stick hål längs linjerna med några millimeters mellanrum. Sedan lägger du plasten på tyget och duttar textilfärg över linjerna så att färgen tränger genom hålen och bildar prickiga linjer att brodera efter.

Rita upp mönstret på tunt silkespapper eller mönsterpapper. Lägg pappret på tyget och tråckla med sytråd längs linjerna genom både papper och tyg. Fäst tråden ordentligt. Sedan river du försiktigt bort pappret och kvar finns tråcklade linjer att brodera efter. När du broderat färdigt så sprättar du bort den sytråd som eventuellt syns.

Vissa broderimönster passar att rita upp på papper och klippa ut och sedan lägger du pappersformerna på tyget och ritar längs kanterna med en textilpenna.

Generellt gäller att du inte måste markera varje liten detalj på tyget, utan bara de stora linjerna och sedan kan du brodera dit detaljerna på fri hand.

Var kan jag få tag på tyg till mitt yllebroderi?

Vadmal i olika kvaliteter kan köpas hos till exempel Harry Hedgren eller Korps. Svensk Hemslöjd säljer också vadmal.

Var kan jag få tag på tyg till mitt linnebroderi?
Växbo lin säljer färggrant linne online. Det är svenskproducerat och av mycket god kvalitet, men också ganska dyrt. Vanliga tygaffärer kan ofta sälja lite billigare linne i olika grovlekar.

Kan jag brodera med ullgarn på en stickad yta?

Jajamänsan.

Har Broderigarn.se en besöksadress dit jag kan komma och köpa garner?

Nej, Broderigarn.se är en internetbutik, så du måste beställa garner på distans, antingen via email eller telefon eller skicka ett gammaldags brev med en beställning.

Hur lång leveranstid är det?

Jag strävar efter att skicka garnerna inom 24 timmar efter att jag har fått beställningen. Under helgerna kan jag vara lite långsammare och i undantagsfall tar det lite längre tid. Ange gärna i mailet om det brinner i knutarna.

Kan jag beställa garner när som helst?

Ja, det kan du. Jag skickar garnerna så snart jag kan. I samband med större helger och under sommaren stänger jag butiken och då anger jag det i god tid innan på butikens hemsida och på Broderigarns facebooksida.

Kan man få provtrådar på de olika garnerna så att man kan jämföra kvaliten?

Jag skickar gärna provtrådar. Mejla mig din adress så kommer de på posten. Gratis förstås.
OBS! Endast provtrådar för att jämföra kvalitet ej färgprover.

Finns det garnkartor så man kan se alla färger i verkligheten?

Nej tyvärr. Det är alldeles för mycket jobb att sätta ihop garnkartor, så det är bilderna på Broderigarns hemsida som gäller.

Jag har förslag på fler produkter som jag skulle vilja köpa hos Broderigarn.se. Hur gör jag då?

Jag blir jätteglad för önskemål och tips om nya produkter. Maila och berätta: helena@broderigarn.se